Dag van de archeologie 2015

o.m. workshops, rondleidingen, determinatie en speurtocht


22 nov

Op zondag 22 november staat Centre Céramique helemaal in het teken van archeologie. Deze Dag van de Archeologie is er in het bijzonder op gericht om jong en oud kennis te laten maken met archeologie in het algemeen en die van Maastricht in het bijzonder.

Uniek is dat op deze dag rondleidingen in zowel het gemeentelijk als het provinciaal depot worden gegeven, waarbij ook bijzondere vondsten bezichtigd kunnen worden die anders achter gesloten deuren worden bewaard. Wil je nu al weten wat voor moois er o.a in onze depots te vinden is, kijk dan alvast in de digitale collectiecatalogi van Centre Céramique en het Provinciaal depot Limburg.

Ook kun je op de Dag van de Archeologie zien hoe een Middeleeuws zwaard is gerestaureerd en het eindresultaat bewonderen. Verder zijn er vuursteenworkshops waar je je eigen pijlpunt kunt maken, kun je een historische afbeelding uitbeelden of je eigen vondst laten determineren door een expert.

 

Toegang gratis. Locatie Centre Céramique, Plein 1992.
Graag deelname aan workshops en rondleidingen opgeven ivm beperkt aantal deelnemers via: klantenservice@maastricht.nl

 

Programma/ zondag 22 november 13.00 – 17.00u

Activiteiten voor jong en oud:

Opening / 13.15u.

Infomarkt / 13. 00 - 17.00u.

In de hal vind je verschillende informatiekraampjes. Bijvoorbeeld over  welk archeologisch beleid van toepassing is op jouw buurt, hoe een Middeleeuws zwaard wordt gerestaureerd en wat er in Valkenburg en omstreken gevonden werd en nog altijd te zien is.

Vuursteenworkshop/ 14.00u., 15.00u. en 16.00u.

Deze man uit de prehistorie was als vuursteenbewerker beroemd onder zijn tijdgenoten. Profiteer van zijn expertise en kijk hoe hij bijlen en speer- en pijlpunten maakt! Ook kun je een workshop bij hem volgen om zelf te leren een krabber, pijlpunt of boortje te maken uit vuursteen. Maximaal aantal deelnemers per workshop: 15.

Rondleiding gemeentelijk depot/ 13.30u. en 15.30u.

Sjoerd Aarts neemt u mee achter de schermen en laat in het atelier zien hoe de archeologiecollectie bewaard en bestudeerd wordt. Uiteraard worden ook speciale objecten geselecteerd en getoond en, bij hoge uitzondering, mogen bezoekers een blik werpen in het grote archeologische depot dat zich onder Centre Ceramique bevindt. Maximaal aantal deelnemers per rondleiding: 15.

Rondleiding provinciaal depot/ 14.30u. en 16.00 u.

Voor het eerst is het vandaag ook mogelijk om een kijkje te nemen in het provinciale depot, dat ook in de kelders van Centre Ceramique is ondergebracht. Loop mee met depotbeheerder Sjeng Kusters en bewonder bijzondere vondsten uit de gehele provincie! Maximaal aantal deelnemers per rondleiding: 15.

Rondleiding Augustustentoonstelling / 14.45u. en 15.45u.

Vandaag is het mogelijk onder leiding van een specialist de tentoonstelling Augustus op het spoor te bezichtigen. Wel even van te voren aanmelden. Maximaal aantal deelnemers per rondleiding: 15 

Archeologisch spreekuur / 13.30 tot 14.30u.

Voor mensen die graag hun vondst laten determineren en precies willen weten hoe oud die is, wordt er een archeologisch spreekuur gehouden door expert Wim Dijkman. Je moet wel even van te voren reserveren: er is plaats voor maximaal 10 personen, die maximaal vier voorwerpen kunnen laten zien. Toeschouwers hoeven zich niet aan te melden.

Activiteiten alleen voor kinderen:

Springkussen Colosseum / 13.00 – 17.00u.

Ben jij net zo dapper en sterk als een Romeinse gladiator? Dan mag je jouw krachten meten met andere gladiatoren op het Colosseum springkussen. Je staat met zijn tweeën op een wiebelplateau en vecht met mega bokshandschoenen. Wie het langst op het plateau blijft staan heeft gewonnen! Als bescherming draag je natuurlijk een mega gladiatorenhelm. Ook papa’s mogen in de pan gehakt worden… 

Speurtocht / 13.00 – 17.00u.

Als je goed hebt opgelet in de Augustustentoonstelling, dan is deze speurtocht voor jou een makkie! Je kunt bij de balie een vragenlijst krijgen met meerkeuzevragen, alle antwoorden kun je in de tentoonstelling vinden. Heb je alle vragen goed beantwoord, dan maak je kans op een leuke prijs!

Workshop levend standbeeld/ 13.45 – 14.30u.

En stilstaan voor de camera! Lukt het jou om met weinig middelen en veel fantasie een beroemd schilderij of historische afbeelding na te bootsen? Leef je uit in deze workshop! Als je tenminste je lach kunt inhouden… Maximaal aantal deelnemers per workshop: 15.

Filmhoekje / 13.00 -17.00u.

Voor wie even een adempauze nodig heeft, is er een filmhoekje ingericht waar doorlopend een leuke film te zien is.

Workshop glazen hanger of leerbewerken / 13.00 – 17.00u.

In de fotogalerij kun je leren zelf een glazen hangertje te maken of een leren armband fabriceren met je naam of een geheimzinnige Keltische spreuk erop!

Van 13:00 tot 17:00 uur

Centre Céramique | Avenue Céramique 6221 KV Maastricht

Gratis