Letters bij de lunch

Poëzie in de Openbare ruimte: over festivals, poëzieroutes, stadsdichters en Eenzame uitvaarten door Lizet Duyvendak


04 apr

Lizet Duyvendak is als universitair hoofddocent Letterkunde verbonden aan de faculteit Cultuurwetenschappen van de Open Universiteit.

Poëzie heeft vaak de roep ontoegankelijk en slechts voor ingewijden te zijn. Des te opmerkelijker is het te zien, dat dichters steeds vaker hun spreekwoordelijke eenzame en tochtige zolderkamers verlaten en komen optreden op allerlei drukbezochte festivals en poetryslams. Ook bij openbare gelegenheden als de Dodenherdenking is er vaak een belangrijke rol voor een dichter weggelegd. Er komen allerlei toeristische wandelroutes met gedichten, ze staan op gevels in Maastricht en andere steden en last but not least: er zijn in Nederland en Vlaanderen meer dan 80 stadsdichters. Als we alle stadsdeeldichters en jeugd-stadsdichters ook nog meetellen, dan zijn het er nog veel meer. Maastricht bijvoorbeeld haalde het aantal flink omhoog, door in 2013 meteen vier rappers als stadsdichter te benoemen. In een aantal steden werken dichters ook mee aan de begrafenis van eenzaam overledenen. De poëzie krijgt op deze manier steeds meer een sociale functie.
In deze lezing wordt er ingegaan op deze nieuwe ontwikkelingen. Uiteraard wordt een aantal geslaagde en minder geslaagde voorbeelden van deze ‘gelegenheidspoëzie’ besproken.

Lunchpauzeprogramma i.s.m. VLAM (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht. 

Van 12:30 tot 13:30 uur

Centre Céramique | Avenue Céramique 50 | 6221KV | Maastricht

Gratis