Huis 'De Torentjes'

Bij Andre Rieu denken we natuurlijk het eerst aan zijn muziek. Iets wat net zo’n rijke geschiedenis heeft als zijn beroemde walsen, is zijn huis. Rieu woont namelijk in ‘Huis de Torentjes’, een prachtig 16e-eeuws kasteelachtig huis op de oostflank van de Sint-Pietersberg, langs de maas aan de Lage Kanaaldijk.

Foto: Huis de torentjes | Door: Otter - 15 May 2010 | Licentie: CC-BY-SA-3.0,2.5,2.0,1.0 (wiki)

De zoektocht naar de geschiedenis van het kasteel in de collectie van het Centre Céramique was een bijzondere tocht. Het leidde tot verassende resultaten en bijzondere stukken uit de collectie. Het begon met een stukje in de Maasgouw over de Biseltoren bij de collectie Limburgensia op de vierde verdieping. Vanuit daar naar een boek over de veiling van de inboedel van het huis in 1936, beneden in het archief tot nog verder de diepte in tot de kluizen. Al met al een unieke reis.

Ook op internet is er veel te vinden over de geschiedenis van het Huis de Torentjes. Daar is een aantal interessante sites die veel informatie bevatten over de algemene geschiedenis van het kasteel en over de eigenaren (uiteraard met literatuurvermelding!).* Zo ontdekten we dat het huis is gebouwd op de ruïnes van een middeleeuws huis uit 1294, bekend onder de naam Bevors, later bekend onder de naam Beauvors. Het middeleeuwse huis is in de vijftiende eeuw verwoest en daarna herbouwd. In 1525 kwam het in bezit van Nicolaas Beyssel, kanunnik van de Sint Servaaskerk. Hij liet het in 1526 in vroegrenaissance stijl verbouwen. Het kasteel werd tot ver in de 18e eeuw naar hem - de Biselstoren - genoemd.

Het huis is later nog een keer flink beschadigd geraakt tijdens het beleg van Maastricht in 1794. Van het 16e-eeuwse gebouw resteert nu nog enkel de zuidelijke zijgevel. In 1907 kwam het huis in bezit van de brouwer N. Gillissen, die het kasteeltje met veel fantasie heeft verbouwd. Het interieur werd ingericht met bouwfragmenten die van elders afkomstig zijn, o.a. uit de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek en het voormalige Statenhuis. Dit bleek uit een klein veilingboekje uit het archief van Centre Céramique. In dit boekje uit 1935 staat de complete inboedel vermeld die na de dood van N. Gillissen werd geveild. **

De informatie over de eerder genoemde Biseltoren leidde naar een artikel uit de Maasgouw. Hierin schreef G.D. Franquinet in 1882 over de oorsprong van de naam Beauvours en de Biseltoren. Nicolaas Beyssel was kanunnik van de St. Servaas en zijn naam leverde een leuke verassing op in de collectie van Centre Céramique. Zijn naam komt voor in de ‘Summa naturalium’ van Paulus Venetus, een prachtig Middeleeuwse editie die zich bevindt in Centre Céramique.

*
http://www.breurhenket.com/torentjes.htm
https://mestreechtersteerke.nl/pag-huize-torentjes.htm
http://www.guuspauwels.nl/database2/torentjes.html
https://nl.wikipedia.org/wiki/Huis_de_Torentjes

** [catalogus van den completen inboedel ... zich bevindende in Huize "de Torentjes" (Museum) te St. Pieter ... behoorende tot den inboedel van wijlen den Heer N.H.C.G. Gilissen, ... waarvan de publieke veiling zal plaats hebben in Huize "de Torentjes" op Maandag 17, Dinsdag 18 en Woensdag 19 Juni 1935.]