Terug naar overzicht

Debatcentrum Sphinx Maastricht: Europa heeft gekozen. En nu?

Wakker worden in een ander Europa: een nabeschouwing van de Europese Parlementsverkiezingen en de betekenis voor Maastricht en de Euregio.

De stemmen zijn geteld en de politieke kaarten zijn opnieuw geschud. Op woensdag 26 juni organiseren wij samen met Studio Europa Maastricht en expertisecentrum ITEM een debat over de nasleep van de verkiezingsuitslag. Opnieuw onder leiding van Lennart Booij.

Bij ons aan tafel zitten experts en politieke vertegenwoordigers die actief betrokken zijn bij de Europese Unie, maar ook kijken met een Limburgse blik. Limburgers hebben doorgaans beperkte interresse in de EU. De opkomst is matig en de voorkeur gaat vaak naar partijen die ‘minder Europa’ willen. Ook bij de laatste verkiezingen. Ondertussen gaan Limburgers massaal de grens over om in België goedkoper te tanken, in Duitsland voordelig de dagelijkse boodschappen te doen en in Frankrijk te kamperen. Met de auto, want het grensoverschrijdend openbaar vervoer laat nog steeds te wensen over. En ondertussen werken honderden arbeidsmigranten in de Limburgse bouw, landbouw, logistiek en industrie.
We nemen de betekenis van de verkiezingsuitslag voor Maastricht en de Euregio onder de loep. Welke uitdagingen en kansen brengt de uitslag met zich mee voor onze stad? Wat betekent de uitslag voor onze ambities op het gebied van grensoverschrijdende samenwerking? Zijn we wakker geworden in een ander Europa?

SPREKERS
* Martin Unfried is als Duitser werkzaam in onder andere België en Nederland en daarmee een echte Europeaan. Werkt onder andere bij ITEM waar hij grensoverschrijdend onderzoek doet. Martin schreef diverse studies en artikelen over regio’s en meerlagig bestuur in de EU. Hij is een veelgevraagd keynote speaker en weet alles over regionalisering.
* Sabrina Keinemans is lector sociale integratie bij Zuyd Hogeschool en geeft leiding aan een team van onderzoekers. Ze is geïnteresseerd in de manier waarop mensen betekenis geven aan de wereld. Sabrina ontwikkelt met haar team kennis die bijdraagt aan goed samenleven en rechtvaardige instituties.
* Europarlementariër en Limburger Vera Tax (PvdA) pleit voor een duurzaam en eerlijk Europa. Van 2019 tot aan de recente Europese verkiezingen was ze onder andere lid van de commissie Regionale Samenwerkingen en Investeringen. Daarvoor was ze onder meer wethouder in Venlo.
* Jurist Jaques Michél Bloi (VVD) is sinds 2023 lid van Provinciale Staten. Hij was bij de afgelopen verkiezingen kandidaat parlementslid voor Europa. Jacques Michél houdt zich graag bezig met grensoverschrijdende vraagstukken bij de overheid.
* Teun Janssen (VOLT) was bij de afgelopen verkiezingen ook kandidaat voor Europa. Hij geeft bij Instituut Clingendael trainingen aam Nederlandse, Europese en internationale diplomaten, beleidsmakers en andere professionals. Teun is gespecialiseerd in EU buitenland- en veiligheidsbeleid, EU-uitbreiding en Centraal- en Oost-Europa.
* Zeppe Roijakkers (PvdA) is voorzitter van stichting Model European Parliament Limburg die jongeren kennis laat maken met de Europese Unie door simulatiezittingen van het Europees Parlement te organiseren. Ook is hij voorzitter van PvdA afdeling Valkenburg aan de Geul.

 

Aanmelden via website Sphinxdebatcentrumsphinx.nl/events/europa

Inloop met koffie/thee om 19:30 uur, start debat om 20.00 uur, einde om 21.30 uur

Stadshal

wo 26 jun 19:30 - 21:30

Avenue Céramique 50, Maastricht

Gratis