Terug naar overzicht

Openbare boekbespreking ‘De onzichtbaren’

Zondag 10 maart organiseert de VLAM o.l.v. Jet van Aalst, een openbare boekbespreking van 'De onzichtbaren', het zeer succesvolle boek van Frank Nellen, docent aan de universiteit Maastricht.

Het boek speelt zich af in het Oekraïne grotendeels ten tijde van de Tsjernobylramp. Het begint in een verlaten Oekraïens dorp Taranivka, waar iedereen zich verveelt totdat er een nieuwkomer Pavel in de straat van hoofdpersoon en tevens verteller Dani komt wonen. Deze Pavel is een excentriek type met een ooglapje, een personage waar je steeds meer over te weten komt. Pavel is een lezer, een echte verhalenverteller en iemand die de kracht van woorden kent.

In korte tijd transformeert hij van buitenstaander naar iemand waar iedereen naar wil luisteren en bij in de buurt wil zijn. Pavel brengt beweging, gaat de politiek in en is een groot aanhanger van het socialisme. Kiev, eind jaren tachtig. Het eens zo machtige Sovjet imperium wankelt. Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev houdt Dani’s jeugdvriend Pavel een geestdriftig betoog tegen het socialisme. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Zijn tocht voert hem langs zonderlinge mensen en verlaten oorden waar niemand meer iets te zeggen heeft. In gedachten keert hij terug naar de verhalen die Pavel hem vroeger vertelde. Verhalen over kosmonauten en onvermoeibare arbeiders, over de komst van een paradijs op aarde. Wat is er gebeurd? Waarom is Pavel verdwenen? En wat is er nog over van zijn dromen? Met elke stap komt Dani dichter bij de onthulling van een pijnlijke geschiedenis.

Een mooie voorbereiding op het interview met Frank Nellen op zondag 17 maart, georganiseerd door de VLAM en de Bibliotheek Maastricht in het kader van de Boekenweek. Klik hier voor meer informatie.

Aanmelden via info@vlammaastricht.nl

Nieuws!
'De onzichtbaren' staat op de longlist van de Libris Literatuurprijs 2024. Op 11 maart wordt de shortlist bekend gemaakt. We wensen Frank Nellen veel succes. Frank Nellen verovert de literaire wereld met 'De onzichtbaren' en wint de Boekhandelsprijs 2024! ​​​​​​​Proficiat!

De_Onzichtbaren.jpg

Souterrain

Sun 10 Mar 14:30 - 16:00

Avenue Ceramique 50 Maastricht

Gratis