E-books en e-readers bij de bibliotheek

In het huidige digitale tijdperk wordt het lezen van elektronische boeken steeds populairder. Daarom gaat de Bibliotheek nu ook e-books aanbieden.

Een e-book is het digitale broertje van het papieren boek. Je leest een e-book via een e-reader, smartphone of tablet. Een groot voordeel van een e-reader is dat ze licht in gewicht zijn, waardoor je gemakkelijk veel boeken tegelijk kan meenemen. Andere voordelen zijn dat de lezer zelf de lettergrootte kan aanpassen en dat je boeken snel kunt doorzoeken.

Nieuw e-books lenen:
voor e-reader, smartphone, tablet of pc

Je kunt nu duizenden e-books lenen bij de bibliotheek, zoals thrillers, romans, maar ook non-fictie. Het lenen van e-books is een extra service voor leden van de bibliotheek.

Klik hier om naar de e-books te gaan!
Niet-leden kunnen wel een kijkje nemen. 

 

Ebooks eregalerij
De eBooks eregalerij is in april 2011 gelanceerd en bevat vijfentwintig klassiekers uit de Nederlandse literatuur, zoals Max Havelaar van Multatuli en Camera Obscura van Nicolaas Beets, te downloaden als e-book. Bijzonder aan deze e-books is dat ze zijn verrijkt met achtergrondinformatie. Je ziet bijvoorbeeld een handschrift en een portret van Multatuli of een filmpje waarin een gedicht van Beets wordt voorgedragen. 

De eBooks eregalerij is te bekijken via https://www.bibliotheek.nl/eregalerij.html.

ebooks eregalerij

 

gratis app de vakantiebieb

Vakantiebieb
Tijdens de vakantieperiode (juni, juli en augustus) is de VakantieBieb-app downloaden op je smartphone of tablet. De VakantieBieb biedt een leuke leespakket voor het hele gezin met romans, thrillers, kinderboeken, tijdschriften en taalgidsen. Ideaal voor de vakantieperiode.
Zowel voor leden als niet-leden.

Download de app direct via https://www.vakantiebieb.nl/.

  

E-reader
Kennismaken met de e-reader? Als u lid bent van Stadsbibliotheek Maastricht, kunt u een e-reader lenen in de vestiging Centre Céramique. Op elk apparaatje zijn al e-books geïnstalleerd. Lenen is gratis behalve bij een Basic abonnement, dan betaalt u € 2,- leengeld. U kunt de e-reader net zo lang lenen als de andere materialen uit onze collectie, maar niet reserveren of verlengen.

Bekijk hier het aanbod van de e-readers.

e-readers lenen 

 

Speciale lees-en luister apps voor leden en niet-leden

Speciale lees- en luisterapps voor leden en niet-leden
De bibliotheek biedt inmiddels een breed en gevarieerd aanbod apps voor leden en niet-leden: de VakantieBieb (e-books voor op vakantie, alleen beschikbaar tijdens de maanden juni, juli en augustus) en de LuisterBieb (luisteren naar je boek). Zo is er ‘voor elk wat wils’.

 

Luister- en gesproken boeken
Geen zin om te lezen? Ben je blind, slechtziend of dyslectisch? 
Of heb je een andere beperking waardoor je niet of moeilijk leest? 
Dan kun je bij de Bibliotheek terecht voor luister- en gesproken boeken. 
Bekijk de mogelijkheden op onze themapagina.

 

 

Verder zoeken?
Via torrent-websites zoals The Piratebay en nieuwsgroepen. Informatie over het gebruik van nieuwsgroepen en torrents kunt u vinden op Duken.nl. Is dit illegaal? Kijk bij Stichting Brein voor het antwoord.

 

E-booktips van Jörgen

Actueel - E-book en e-reader nieuws

alles over ebooks, tablets en ereaders
 • Zomers voordeel met Vakantielezen: 20 e-bookbestsellers tijdelijk €7,99 per stuk

  De zomer zal dit jaar wat anders zijn dan andere jaren. Of je nu thuis blijft, of eropuit gaat, je e-reader is er altijd voor je deze zomer!

  Vakantielezen.nl helpt je graag op een heel voordelige manier aan meer dan voldoende leesmateriaal. Via Vakantielezen vind je deze maand twintig recente e-bookbestsellers met (tot) 50% korting. En dat is een brede selectie: de thrillerlezer, de literatuurliefhebber of de lezer die wat wil opsteken, er zit voor iedereen iets tussen.

  Zo vind je in deze actie onder meer Mijn naam is Selma van Selma van de Perre, Souvenir van Suzanne Vermeer, Ondergronds van David Baldacci en Moedermaffia van Anita Terpstra.

  Bekijk alle afgeprijsde e-books op Vakantielezen.nl

  De actie is geldig van 1 t/m 31 juli 2020.

  Publicatiedatum: 1 juli 2020
 • Gratis e-books lezen: de VakantieBieb is weer geopend

  De VakantieBieb is weer open! Elk jaar selecteert de Koninklijke Bibliotheek in samenwerking met de bibliotheken tientallen e-books voor kinderen en volwassenen. Deze kun je vanaf 1 juli tot en met 31 augustus gratis lezen in de VakantieBieb-app, ook als je geen bibliotheeklid bent. Vanaf dit jaar zitten er ook luisterboeken bij.

  De VakantieBieb is een succesvol initiatief van de bibliotheken die het lezen in de zomervakantie willen stimuleren. Als kinderen in de zomervakantie weinig of niet lezen vallen zij 1 tot 2 AVI-niveaus terug in hun leesontwikkeling. De jeugdtitels zijn er in verschillende categorieën voor kinderen en jongeren van 6 tot 18 jaar. In de app vind je onder meer titels van Paul van Loon, Janneke Schotveld, Tosca Menten, Jacques Vriens, Jenny Han, Annette Mierswa en Mel Wallis de Vries. Hier vind je een lijst van alle e-books en luisterboeken voor kinderen en jongeren.

  In de selectie voor volwassenen staan onder meer Versplinterd van Karen Slaughter, Otmars zonen van Peter Buwalda, Duingras van Jackie van Laren en 21 zomers en andere verhalen van Chantal van Gastel. Hier vind je een lijst van alle e-books en luisterboeken voor volwassenen.

  De app is geschikt voor tablets en smartphones met iOS of Android. Had je de app al eerder gedownload, dan moet je hem even updaten om de nieuwe titels binnen te halen. De titels kunnen tot en met 31 augustus gedownload worden, daarna verdwijnen ze vanzelf uit de app en is het wachten weer op volgend jaar.

  Lezen in het buitenland
  Je kunt de boeken uit de VakantieBieb ook in het buitenland lezen en downloaden. Voor het downloaden van de boeken heb je internet nodig, daarna staan ze op je boekenplank en kun je ze ook offline lezen.

  Publicatiedatum: 1 juli 2020

Handige e-book en e-reader links