In Maastricht komen deze zomer de prentenboeken van Dick Bruna tot leven.

 

De familietentoonstelling ‘nijntje heeft vakantie’ in Centre Céramique is speciaal gemaakt voor iedereen die opgroeide met nijntje en haar nog eens wil ontmoeten. Maar vooral ook voor die kleine peuters en kleuters, die nu met haar willen komen spelen.

Kinderen kunnen het huis van nijntje ontdekken, in haar vliegtuigje kruipen, spelen met de dieren en wegdromen in haar tentje. ‘nijntje heeft vakantie’ is een groot feest!

 

Het iconische witte konijntje met het ronde snoetje en het onmiskenbare kruisje is bekend over de hele wereld. Miljoenen peuters en kleuters groeiden met haar op. Nu kun je haar wereld ontdekken in deze speelse en avontuurlijke tentoonstelling.

Niet alleen maar nijntje

 

Dick Bruna (1927 – 2017) is één van Nederlands meest bekende illustratoren. We kennen hem als de vader van nijntje en als ontwerper van duizenden Zwarte Beertjes omslagen.

Als het aan Dicks vader had gelegen was hij net als hij uitgever geworden in het familiebedrijf A.W. Bruna & Zoon. Hoe heeft Dick Bruna toch zijn droom kunnen verwezenlijken? Ontdek het in deze tentoonstelling en zie ook hoe het wereldwijde fenomeen nijntje nou eigenlijk is ontstaan en door wie hij beïnvloed werd. Welke technieken paste hij toe en welke rol speelden de Zwarte Beertjes omslagen binnen zijn oeuvre? En wat is nou eigenlijk echt kenmerkend voor de stijl van Dick Bruna… Al deze vragen en meer worden beantwoord in deze tentoonstelling.

Workshops

 

Naast de tentoonstelling zijn er leuke workshops voor niet alleen peuters en kleuters, maar ook voor volwassenen.

Kijk voor meer info hieronder of in de agenda op onze site.

Activiteiten

 

Zaterdag 14 juli  (15.00 – 15.45 u) / Theaterworkshop: nijntje speelt toneel 3+


Nijntje voelt van alles. Ze is blij, soms uitgelaten vrolijk, soms ook verdrietig of boos. Hoe doe je dan, als je blij bent? Wat doet je lijf, je gezicht, je stem? Theaterdocente Anneliese van Kumulus geeft deze workshop speciaal voor peuters, kleuters en hun ouders.

Deelname: € 4,50 / € 3,50 voor bibliotheekleden. Ouders mogen natuurlijk mee!

 

Vrijdag 20 juli (10.00 - 11.00u)/ Workshop: Kleuren met nijntje 3+

Nijntje is een wit konijn. Maar in haar boekjes zie je verschillende kleuren: vooral rood, geel, blauw en groen. Deze ochtend is er een kleurworkshop met nijntje. Kumulusdocente Helène Klein gaat met de peuters een boek van nijntje bekijken en samen kleuren. Daarna gaan we nog even de tentoonstelling bekijken!

Deelname € 4,50 / € 3,50 voor bibliotheekleden. Ouders mogen natuurlijk mee!

 

Vrijdag 3 augustus (15.00 -16.00u) / Theaterworkshop: Met nijntje op avontuur 5+


Aan de hand van de mooie verhalen van Dick Bruna duiken we samen de wereld van nijntje in. Speel jij nijntje, vader pluis, betje big of snuffie het hondje? Stap, samen met mama en/of papa, in dit grote avontuur voor de allerkleinsten. Theaterdocent Aimee Charlier van Kumulus begeleidt dit feestje.


Deelname € 4,50 / € 3,50 voor bibliotheekleden. Ouders mogen natuurlijk mee!

 

Woensdag 15 augustus (15.00 - 16.00u)/ Zingworkshop: Dolle pret met nijntje 2+

Een uurtje samen zingen en spelen, maar vooral heel veel plezier maken met je peuter! Zingen is goed voor het taalgevoel en door te bewegen leren ze hun lichaam kennen. Dit is een ouder- kind workshop, gegeven door Eveline Arnold; muziek- en bewegingsdocent en psychomotorisch therapeut.

Deelname per ouder/kind paar €5,50/ €4,50 voor bibliotheekleden.

 

Woensdag 29 augustus (14.00 - 15.00u)/ Voorleesuurtje: nijntje 2+

Heb je de tentoonstelling van nijntje al gezien? Vandaag leest Thera voor uit nijntje, daarna gaan jullie tekenen en knutselen!


Toegang: gratis. Graag reserveren. Ouders mogen natuurlijk mee!

 

Woensdag 18 juli (14.00- 15.00u ) / Voorleesuurtje: nijntje 2+


Heb je de tentoonstelling ‘nijntje heeft vakantie’ al gezien? Vandaag leest Els voor uit nijntje, daarna gaan jullie tekenen en knutselen!


Toegang: gratis. Graag reserveren. Ouders mogen natuurlijk mee!

 

Woensdag 25 juli (10.00 - 11.00u) / Dansworkshop: Dansen met nijntje 3+


Rennen, springen, rollen, kruipen, vallen en weer opstaan…peuters zijn gek op bewegen, en op muziek! Daarom is dansen met peuters zo leuk en heel goed voor ze. Ze leren hun lichaam beter kennen en beheersen. Deze workshop wordt in en om de tentoonstelling van nijntje gegeven door dansdocente Nicole Senden van Kumulus.

Deelname € 4,50 / € 3,50 voor bibliotheekleden. Ouders mogen natuurlijk mee!

 

Woensdag 8 augustus (10.00 – 11.00u)/ Gebarenworkshop: nijntje praat met haar handen. Doe je mee? 1+


Wat is er leuker dan spelen, zingen en lezen met je dreumes? Als jullie er dan ook nog gebaren bij maken, vindt je kindje het helemaal leuk. Hoe jong je kind ook is, zingen en voorlezen zijn goed voor het taalgevoel. Esther Sluijsmans is babycoach, logopediste en babygebaren docent en gaat met jou en je kindje aan de slag. Vandaag gaat nijntje naar zee!

Deelname per ouder/kind paar € 5,50 / € 4,50 voor bibliotheekleden.

 

Woensdag 22 augustus (15.00u- 16.00u)/ Teken en knutselworkshop: nijntje binnen de lijntjes 4+


Binnen de lijntjes kleuren is zó moeilijk! Maar met de hulp van Kumulusdocente Marlies is het eigenlijk best makkelijk en maak jij net zulke vrolijke tekeningen als Dick Bruna.

Deelname: € 4,50 / € 3,50 voor bibliotheekleden.

Win 2 overnachtingen in de nijntje-kamer

Maak een leuke foto of filmpje in de expo en win 2 overnachtingen voor het hele gezin in de speciale nijntje-kamer van Stayokay Utrecht. Natuurlijk ga je dan ook naar het nijntje museum.

Zet de foto of film op Facebook of Instagram met de #nijntjemaastricht.

De winnaar wordt 15 oktober 2018 bekendgemaakt.

OPENINGSVOORSTELLING: nijntje op de fiets

UITVERKOCHT

Za 7 juli 2018 (15.00 – 16.00 u)

Zaterdag 7 juli wordt de tentoonstelling geopend met de theatervoorstelling ‘nijntje op de fiets’. Nijntje zelf is er natuurlijk ook! Dus na de voorstelling kun je met haar op de foto en in de tentoonstelling gaan spelen. Iedereen is van harte welkom!

Laat wel even weten dat je komt, via: klantenservice@maastricht.nl. Er is maar beperkt plek. Maximaal één begeleider per kind.

 

LET OP:

Heb jij je aangemeld? Graag voor dinsdag 3 juli de kaartjes ophalen. Niet opgehaalde kaartjes worden doorgegeven aan andere belangstellenden.