World Press Photo 2012

Vrijdag 26 oktober gaat in Maastricht de World Press Photo- tentoonstelling van start, de wereldwijd bekende expositie voor persfotografie. Ieder najaar heeft Centre Céramique de World Press Photo in huis. Deze reizende expositie, uniek in zijn soort, is het resultaat van de jaarlijks gehouden wereldwijde wedstrijd voor persfotografie. De expositie is niet alleen een overzicht van de beste persfoto’s van het jaar, het is tegelijkertijd een historisch document.

Winnaar World Press Photo 2012 Samuel Aranda

De winnaar van de World Press Photo 2012 is de Spaanse fotograaf Samuel Aranda, met een foto van een in zwarte nikab geklede Jemenitische moeder die haar gewonde zoon wiegt. Deze Zayed (18) was een van de duizenden deelnemers aan de protestmarsen tegen president Ali Abdullah Saleh in oktober 2011. Hij raakte ernstig gewond tijdens de eerste betoging en heeft zelfs twee dagen in coma gelegen, maar dit weerhield hem er niet van later opnieuw actie te voeren. Zayed is nog twee keer gewond geraakt tijdens de protestbijeenkomsten die volgden.

De tentoonstelling is gratis te zien in Centre Céramique. Aan de tentoonstelling is een activiteitenprogramma gekoppeld met lezingen en rondleidingen: op 26 oktober geeft World Press Photo medewerker Erik de Kruijf de openingsrondleiding (Engelstalig). Zaterdag 17 november leidt Peter Schols (World Press Photo winnaar in 2007 en nu art-redacteur van Dagblad de Limburger) u rond door de tentoonstelling. Zondag 18 november komt Ton Koene, winnaar van 2012 met een reportage over Afghanistan, zijn werk presenteren. Meer informatie over deze activiteiten: zie elders op deze website.

World Press Photo 2012 | 26 oktober t/m 18 november | Centre Céramique | Toegang: gratis 

Naar overzicht: al onze tentoonstellingen

VOOR EDUCATIEF PROGRAMMA NAAR BENEDEN SCROLLEN 


WORLD PRESS PHOTO 2012

26.10.12  - 18.11.12  CENTRE CÉRAMIQUE   MAASTRICHT

 

This year also Centre Céramique Maastricht presents World Press Photo, the travelling, worldwide renowned exhibition for press photography. The exhibition, the result of an international competition for press photography, is not only an overview of the best press photos of the previous year,  it is at the same time a historical document.
The admission to the exhibition is free.

 

 

GUIDED TOUR  ON OCTOBER 26TH

Centre Céramique has arranged a guided tour given by the staff members of World Press Photo. This guided tour takes place on  Friday, October 26 ,  2012  at 13.30 hours and will be held in English. The guided tour costs € 5,00 or  € 4,00 for library members (reduced price only in presale, and coffee/ tea is included). Present yourself at the Customer service of Centre Céramique   043-3505600 or klantenservice@maastricht.nl

 

 

WORLD PRESS PHOTO

World Press Photo is an independent, non-profit organization. Its office is in Amsterdam, where the World Press Photo was founded in 1955. Its main aim is to support and promote internationally the work of professional press photographers.  Over the years, World Press Photo has evolved into an independent platform for photojournalism and the free exchange of information. 

 

Een van de meest indringende manieren waarop wij kennismaken met wat er in de wereld gebeurt, is door foto’s van persfotografen. Hun foto’s laten ons de - soms zeer gruwelijke - werkelijkheid zien van gebeurtenissen hier en elders in de wereld, maar ook juist van de wonderlijke schoonheid van het leven, van sport, kunst, of de betoverende sfeer van de natuur. Ook jongeren worden dagelijks geconfronteerd met deze beelden, via televisie en krant.

De World Press Photo tentoonstelling is bij uitstek de gelegenheid om leerlingen bekend te maken met deze vorm van beeldcultuur en ze bewust te maken van wat ze zien. Vorig jaar hebben honderden middelbare scholieren de tentoonstelling bezocht. Ook dit jaar kunnen scholen de World Press Photo-expo gratis bezoeken.
Speciaal voor leerlingen bovenbouw havo / vwo en 4 VMBO is door World Press Photo een lesbrief ontwikkeld. U kunt deze lesbrief - met lesinformatie voor de docent en opdrachten voor de leerlingen - opvragen via de site van World Press Photo. 

De tentoonstelling in Centre Céramique is gratis te bezoeken.

Opvragen lesbrief : http://www.worldpressphoto.org/schoolvisits

Wij willen u vriendelijk verzoeken uw bezoek met uw klas uiterlijk één dag van te voren te melden via  klantenservice@maastricht.nl of 043-350 5600

Nota: Het educatieve project is door World Press Photo ontwikkeld voor leerlingen HAVO / VWO en VMBO. Wij willen erop wijzen dat bepaalde beelden als schokkend kunnen worden ervaren. Vandaar dat wij als Centre Céramique de tentoonstelling bij voorkeur aanbieden aan leerlingen van de bovenbouw middelbaar onderwijs

Speciaal voor Maastrichtse docenten: De World Press Photo tentoonstelling Kommetje Kunst 2012.

Wilt u meer informatie over deze of andere educatieve projecten, of bent u op zoek naar een op maat gemaakt project voor uw klas; wij helpen u graag:

miriam.mordang@maastricht.nl of chris.prevoo@maastricht.nl 043 - 350 5570/ 350 5568