De Maastricht Antiquarian Book and Print Fair (MABP) 2019

Taboes uit de kasten


De Maastricht Antiquarian Book and Print Fair (MABP) 2019 staat van 15 tot en met 17 maart in het teken van erotica. In de Sint Janskerk staan naast de antiekhandelaren ook Centre Céramique, het Regionaal Historisch Centrum Limburg (RHCL) en de Universiteitsbibliotheek. Kom kijken naar de ontdekkingen die studenten van de Universiteit Maastricht deden bij hun speurtocht in de bijzondere collecties van de samenwerkende Maastrichtse instellingen. Aan de hand van drie zelfgekozen onderwerpen zijn ze op zoek gegaan naar boeken en prenten die een bijzonder verhaal over erotica te vertellen hebben. In de sfeervolle St. Janskerk kunt u de resultaten van 4 maanden onderzoek bewonderen.


Huwelijks- en gezondheidsadviezen
Maxime Hallatu heeft uit alle drie de archieven de boeken, foto’s en diagrammen van de spraakmakende Haarlemse gynaecoloog en arts Theodoor Hendrik van de Velde (1873-1937) doorgelicht. Van de Velde schreef geschiedenis door praten over seks gangbaar te maken. Hij schreef boeken waarbij erotiek en seksuele handelingen werden verhuld in respectievelijk huwelijksadviezen voor de man en gezondheidsadviezen voor de vrouw. Zijn huwelijkstrilogie’ is zeer bekend; het eerste deel, Het Volkomen Huwelijk (1926) kent zelfs 46 edities. Hiervan zijn vele vertalingen en herdrukken gemaakt, wat goed aangeeft hoe populair dit boek was.


Taboe, naaktheid en erotica in Edo Japan
Nabilah Noordin behandelt een ander facet van erotica. De Japanse erotische houtblok prenten of ukiyo-e uit Centre Céramique bieden een inkijk op de Japanse beleving van erotiek tussen de 17e en 20e eeuw. In de hoofdrol staat een zijstroom van bijin-ga (mooie vrouwen) ukiyo-e , namelijk abuna-e , zogenaamde ‘riskante’ afbeeldingen. Deze prenten zijn voyeuristisch van aard: het sexy element zit in het verborgene. Men kende namelijk niet hetzelfde christelijke taboe op naaktheid zoals in het Westen gangbaar was. Naaktheid was zelfs normaal. Daarom werden in deze abuna-e voornamelijk scènes afgebeeld waarin vrouwen ‘per ongeluk’ een aantrekkelijk lichaamsdeel blootstellen.


Seksuele moraal als educatief materiaal
Yasmin Geradts heeft in de archieven van Centre Céramique 52 meter aan onbekend educatief materiaal van de Broeders van de Beyart onderzocht, op zoek naar boeken die te maken hebben met seksuele moraal. Deze lesmethodes werden door de Broeders zelf gebruikt om hun eigen lessen en boeken mee te schrijven. Dit deden ze om hun eigen katholieke moraal zo goed mogelijk in hun lessen te laten doorklinken. Daarom zitten er tussen hun collecties veel boeken over catechismus, etiquette en pedagogie. Ook in het weinige katholieke seksuele voorlichtingsmateriaal klinkt het 6e en 9e gebod: Gij zult geen onkuisheid begaan en Gij zult geen onkuisheid begeren.

Toch zijn er ook andere seksuele moralen te vinden in de kasten. Denk bijvoorbeeld aan nazistische biologieboeken, een ‘beloningsboekje’ voor brave schoolkinderen uit 1801 met een zedelijk verhaaltje over slutshamen* en zwoele illustraties in een verder opgekuist 1001 Nacht boek.

In de depots van Centre Céramique, het RHCL en de UB Maastricht staan kilometers aan bijzondere collecties. Uit deze schatkamers hebben wij een selectie gemaakt. Graag nodigen wij u uit voor de MABP Fair 2019. Ook na de beurs bent u welkom om de bijzondere collecties te komen bekijken. Maak daarvoor een afspraak bij de gewenste instelling op onderstaand telefoonnummer.

www.rhcl.nl | 043 3285500 | info@rhcl.nl
www.library.maastrichtuniversity.nl | 043 - 3885027
www.centreceramique.nl | 043 – 350 56 00 | klantenservice@maastricht.nl

*Slutshamen: . Slut-shaming is een Engelstalige term die verwijst naar het (massaal en veelvuldig
(vooral online) bestempelen van een meisje of vrouw als slet of hoer omwille van haar seksueel
gedrag . Omstreeks 2013 is deze term vernederlandst tot "slutshamen".

Kijk voor meer informatie op:

https://www.mabp.eu/