De Parijse maquette van Maastricht in volle glorie

De Maastrichtenaren zijn trots op ’hun‘ maquette, die Maastricht laat zien zoals het was omstreeks 1750. In één oogopslag zie je de stad in vogelvlucht: de tot de verbeelding sprekende vesting, de kerken, pleinen en de woonhuizen aan weerszijden van de geliefde Maas.

Het was de Franse koning Lodewijk XV die na zijn verovering van Maastricht in 1748 opdracht gaf de maquette te maken. In de Spiegelzaal in Versailles hadden de Franse koningen een honderdtal van zulke maquettes staan: als prestigeobject, maar ook als militair studieobject.

De maquette van Maastricht is een kopie van deze oorspronkelijke ‘Parijse’ maquette. Het centrale deel ervan, de stad zelf, wordt permanent tentoongesteld in Centre Céramique. De werkelijke maquette is echter veel groter en laat ook de ommelanden van de vestingstad zien. Om de zoveel jaar wordt de volledige maquette, speciaal voor de liefhebber, in vol ornaat getoond. In het voorjaar van 2013 is het zo ver en wordt de totale maquette tentoongesteld in de hal van Centre Céramique. 

De Parijse maquette van Maastricht in volle glorie | 14 april t/m 9 juni 2013 | Centre Céramique | Toegang: gratis 

Naar overzicht: al onze tentoonstellingen