Kikker is hier! Een familietentoonstelling over het werk van Max Velthuijs

Kikker lol groot

Tienduizenden Nederlandse kinderen groeiden op met Kikker. Inmiddels is Kkker niet alleen in Nederland een beroemd en iconisch figuur. De prentenboeken van Max Velthuijs worden in ruim 57 landen met groot succes verkocht,  tot in China aan toe! Speciaal voor deze tentoonstelling verschijnt het eerste Maastrichtse Kikkerboek: Iech bin Kwakker.

In de tentoonstelling komen de prentenboeken van Kikker tot leven. Peuters en kleuters kunnen met hun ouders de wereld van Kikker bekijken, erdoorheen lopen en er in spelen. Er valt van alles te beleven, ook Kikkers huisje is te zien!

 In 1962 begon Max Velthuijs (1923-2005) met het illustreren van kinderboeken. Snel kreeg hij internationale erkenning. In 1977 ontving hij zijn eerste Gouden Penseel voor de illustraties bij: Het goedige monster en de rovers. Ook Klein Mannetje vindt geluk, Kikker in de kou en Kikker is Kikker werden met een Gouden Penseel bekroond. Er volgden nòg een Gouden Griffel en enkele Zilveren Griffels en penselen. In 2004 is Velthuijs bekroond met de internationale Hans Christian Andersen Award. Kikker was Max’ alter ego, een even sympathieke als naïeve optimist. "Is het leven niet prachtig!" was zijn motto.

 In de tentoonstelling is er ook veel aandacht voor Max Velthuijs' andere werk. Voor volwassenen is een tentoonstelling ingericht met foto's, politieke prenten voor bladen als Voorwaarts, Uilenspiegel en Mandril en zijn grafisch werk voor onder meer PTT, Philips, de Winterschilder en kinderpostzegels.

HEEL VEEL LEUKE DINGEN TE DOEN IN DE VAKANTIE, MAAR OOK MET SCHOOL! |
Voor de groepen 1 en 2 van het basisonderwijs is een educatief project ontwikkeld in de tentoonstelling (informatie via miriam.mordang@maastricht.nl). Ook in de zomervakantie zijn er heel veel leuke dingen te doen. Er zijn dans- en knutselworkshops voor peuters en kleuters, en er is een hele gezellig Maastrichtse middag rond 'Iech bin Kwakker'. Kijk in de agenda op onze website of haal de speciale flyer even op in Centre Céramique. Het begint allemaal met: 

IECH BIN KWAKKER
Speciaal voor deze tentoonstelling is het boek Kikker is Kikker vertaald naar het Maastrichts: Iech bin Kwakker. Dit boek is een uitgave van uitgeverij Leopold en kwam tot stand op initiatief van Centre Céramique i.s.m. Veldeke Krink Mestreech. Iech bin Kwakker is nu te koop voor €12,95 in Centre Céramique, kinderboekwinkel de Boekenwurm en Selexyz Dominicanen. 

Kikker is hier! | 22 juni t/m 16 oktober 2013 | Centre Céramique | Toegang: gratis