Terug naar overzicht

Dichter bij poëzie: leescursus poëzie

U leest graag romans en non-fictie, en heel af en toe een los gedicht. Aan het lezen van poëziebundels waagt u zich niet of zelden, omdat u niet zo goed weet hoe u dat ‘moet’ doen en er dus maar weinig oefening in hebt. Toch zou u graag vaker ook recente gedichten lezen en bespreken.

In vijf bijeenkomsten van telkens twee uur behandelen we tijdens deze cursus steeds één poëziebundel, die u tevoren thuis ook al hebt gelezen. Tijdens de bijeenkomsten worden de ‘gereedschappen’ besproken die een dichter gebruikt bij het schrijven van gedichten en bij het samenstellen van een bundel.

Inzicht in die ‘gereedschappen’ en er samen mee oefenen en over spreken helpt bij het begrijpen van de gedichten en van thema’s in een bundel. Op die manier komen we ‘dichter bij poëzie’.

Op het programma staan de volgende vier recente (vaak prijswinnende) bundels: Joke van Leeuwen, Aan tafels, Simone Atagana Bekono, Marshmallow, Mustafa Stitou, Waar is het lam, Marwin Vos, Wilde dood. De keuze welke bundel we als vijfde zullen bespreken, wordt tijdens de cursus gezamenlijk gemaakt.

De cursus zal worden verzorgd door Lizet Duyvendak. Zij werkte als universitair hoofddocent letterkunde bij de Open Universiteit en ontwikkelde en begeleidde daar onder andere een cursus poëzieanalyse. Gedurende vele jaren was ze voorzitter van het Poëziefestival Landgraaf.
Met cursisten van HOVO (en de opvolger ‘Lezen met Lizet’) bespreekt ze ook romans.
Organisatie: VLAM en Bibliotheek Maastricht

Aanmelden en betalen via VLAM: info@vlammaastricht.nl

Data: donderdagen 3 okt, 17 okt, 31 okt, 14 nov en 28 nov. 2024,
telkens van 14.00 – 16.00 uur.

Kosten: Vlam-leden en Bibliotheek-leden betalen 70 euro.

Niet-leden betalen 90 euro.

Beeld poezie cursus.jpg

do 3 okt 14:00 - 16:00

Avenue Céramique 50, Maastricht

Locatie: Cursusruimte 2e etage