Terug naar overzicht

Triceratops in Centre Céramique

Van 18 juni t/m 4 augustus is er een 67 miljoen jaar oude Triceratops van de kudde van Naturalis Biodiversity Center Nederland te bewonderen in Centre Céramique.

Bibliotheek Maastricht is trots dat Centre Céramique de eerste is van de vijf locaties waar één van de vijf is te zien. Het is een bijzondere samenwerking tussen Bibliotheek Maastricht/Centre Céramique, Natuurhistorisch Museum Maastricht en Naturalis (Leiden). Gedurende de gehele periode is de Triceratops gratis te bezoeken en zijn er allerlei activiteiten in Centre Céramique en Natuurhistorisch Museum. De magie van het lezen wordt verbonden aan dino’s en wetenschap. Download hier de lesbrief voor scholen.

Natuurhistorisch Museum Maastricht
De plantenetende dinosauriër Triceratops horridus uit Wyoming (Noord-Amerika), met zijn grote nekkraag en gehoornde kop, was een tijdgenoot van onze eigen Maashagedissen, of mosasauriërs. In het Natuurhistorisch Museum Maastricht is tijdens de opstelling van Triceratops in Centre Céramique ruim aandacht voor onze eigen dino’s en tijdgenoten: eendenbekdino’s (Hadrosauridae), vleeseters: mini - T. rexen plus twee vliegende dino’s. Daarnaast opent in augustus de vaste expositie 'Ontmoet Bèr: de Mosasaurus Experience', waarin de mosasauriër 'Bèr' centraal staat. Gedurende de zomer zijn de andere van de kudde van Naturalis ook te zien in Delft, Haarlem, Leeuwarden en Tilburg.

Gratis naar Natuurhistorisch Museum Maastricht
Als je lid bent van Bibliotheek Maastricht kan je gratis naar het museum als je je bibliotheekpas omtovert naar een Tricerapas. Haal een sticker bij de balie van Centre Céramique, plak en ga naar het museum! Geldig van 18 juni t/m 4 augustus 2024.

Voor €5,- naar Natuurhistorisch Museum Maastricht
Ben je geen bieblid? Niet getreurd. Knip de Triceratops uit de folder van Centre Céramique, neem hem mee naar het Natuurhistorisch Museum, laat hem zien bij de balie en ga voor €5,- naar het museum. Je kunt natuurlijk ook lid van de bibliotheek worden. Schrijf je in, ontvang direct je Tricerapas en ga gratis naar het museum.

Opgraving in Wyoming door Naturalis 
Een team van Naturalis vond in 2013 vele honderden Triceratops-botten in de Amerikaanse staat Wyoming. Ze bleken van minstens vijf verschillende exemplaren te zijn. Na meer dan tien jaar werk zijn de fossiele resten van deze dieren in 2024 klaar om tentoongesteld te worden in oktober in Leiden. De bibliotheekbezoeken van de vijf skeletten zijn een voorpremière daarvan. Zij moeten ook dat publiek bereiken voor wie een bezoek aan een museum of aan Leiden minder vanzelfsprekend is.

Ga hier naar de website van Naturalis: https://www.naturalis.nl/triceratops

Triceratops on Tour
De Triceratops in Centre Céramique maakt onderdeel uit van ‘Triceratops on tour’ van Naturalis Biodiversity Center (Leiden). De partners in dit project zijn de bieb Leeuwarden en Natuurmuseum Fryslân (Friesland), Bibliotheek Maastricht/Centre Céramique en Natuurhistorisch Museum Maastricht (Limburg), Bibliotheek Zuid-Kennemerland en Teylers Museum (Noord-Holland), Bibliotheek Midden-Brabant/LocHal Tilburg en Natuurmuseum Brabant (Noord-Brabant) en DOK Delft. Dit is mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van de VriendenLoterij.

Kom kijken, spelen, leren, ontdekken en verwonderen!

Ga naar de activiteiten

Ontdek driehoorngezicht, een gedicht door Amber-Helena Reisig

driehoorngezicht

Stadshal

di 18 jun - zo 4 aug

Avenue Céramique 50, Maastricht

Gratis