Terug naar overzicht

Heiligen: Hun Levens & Hun Attributen

Letters bij de Lunch door Ludo Jongen

Het centrum van Maastricht wordt al ruim acht eeuwen gedomineerd door twee imposante kerken: de Onze-Lieve-Vrouw en de Sint-Servaas. In de loop der eeuwen zijn er vele gebouwen bijgekomen die vernoemd werden naar een heilige. Van al die heiligen zijn de levens opgeschreven en doorverteld. De oudste Nederlandstalige, literaire tekst werd tegen 1170 gedicht door Hendrik van Veldeke: de Servaaslegende.

Nu zijn heiligenlevens geen biografieën in de moderne zin des woords. In heiligenlevens speelt de historische waarheid nauwelijks een rol, want het gaat om een goddelijke waarheid. Heiligen zijn immers overledenen die zich mogen verheugen in de gunst van God. Daardoor kunnen ze voor de levenden een goed woordje bij Hem doen. Soms hebben ze zich ‘gespecialiseerd’ in het genezen of voorkomen van ziektes en kwalen of ze worden aangeroepen om hulp te bieden in moeilijke tijden.
In zijn lezing zal Ludo Jongen ingaan op de structuur van heiligenlevens. Hij zal zijn verhaal illustreren met lichtbeelden via een krachtpunt.

Ludo Jongen (1948) was tot 2013 als docent Middelnederlandse letterkunde verbonden aan de Universiteit Leiden. Hij publiceert regelmatig over heiligen(levens), o.a. Heilig in de Lage Landen. Herschreven levens (2005) & Wonderbaarlijke levens. Patronen in heiligenlevens (2023).

Aanmelden via publieksservice@maastricht.nl of 043-3505600.
Toegang is gratis. Inloop vanaf 12.00 uur.

Organisatie: VLAM met Bibliotheek Maastricht.

Jongen Wonderbaarlijke Levens.jpg

Souterrain

Thu 7 Mar 12:30 - 13:30

Avenue Céramique 50, Maastricht

Gratis