Terug naar overzicht

Na ons de Zondvloed? Klimaatcrisis en filosofie

Een bijzondere cursus in Centre Céramique biedt diepgaande reflectie op klimaatverandering en samenleving.

In een tijd waarin de klimaatcrisis onze planeet bedreigt en dringende actie vereist is, biedt een nieuwe cursus een diepgaande verkenning van de filosofische en ethische dimensies van deze urgente uitdaging. Onder de titel "Na ons de Zondvloed?" onderzoekt de cursus olv filosoof Wim Fiévez het verband tussen klimaatverandering en cruciale vraagstukken over onze samenleving, economie en politiek. Het programma, verspreid over acht bijeenkomsten, belicht twee hoofdthema's die centraal staan.

Het eerste thema gaat over de vraag hoe het toch komt dat we zo passief blijven en niet in actie komen. Iedereen weet dat het ernstig is; dat er een rampzalige situatie staat aan te komen. Toch gebeurt er weinig. Waar komt de kloof tussen kennis en motivatie vandaan en wat voor gevolgen gaat die hebben?
Het tweede thema gaat met name over de politieke dimensie van de klimaatproblematiek. Als duidelijk is wat er moet gebeuren, hoe gaan we dat dan uitvoeren? Moet de staat/ overheid het voortouw nemen? Anderen verwachten meer van individueel initiatief van consumenten en bedrijfsleven. In beide gevallen zullen we veel van onze persoonlijke en sociale vrijheden moeten opgeven. Een dominante staat of een manipulatieve markt, wat vrijheid betreft is het lood om oud ijzer. Is het streven naar een duurzame wereld en de liberale democratie eigenlijk wel combineerbaar?

De cursus biedt niet alleen een intellectuele verkenning, maar ook een praktische verrijking door het aanvullen van ontbrekende filosofische kennis en het bespreken van relevante achtergrondliteratuur.

Data: 26 april, 3 mei, 10 mei, 17 mei, 24 mei, 31 mei, 7 juni, 14 juni.
Tijdstip: 13:00 - 15:00 uur
Kosten: € 198,- voor bibliotheekleden en € 225,- voor niet-leden
Aanmelden: wim.fievez@ziggo.nl ovv wel/niet lid van de Bibliotheek Maastricht. Deelname staat open voor maximaal 25 personen, met een minimum van 8 deelnemers.

Voor meer informatie over de cursus en registratie, kunt je contact opnemen met Wim Fiévez.

Jeugdatelier

Fri 26 Apr 13:00 - 15:00

Avenue Céramique 50, Maastricht

Kosten bibliotheekleden: € 198,-    Niet-leden: 225,-