Half miljoen bezoekers voor Centre Céramique in 2023

Centre Céramique heeft in 2023 ruim een half miljoen bezoekers en deelnemers mogen verwelkomen. Dat staat in de cijfers van het jaarverslag wat we vandaag hebben gepubliceerd. Als culturele instelling met het grootste publieksbereik van Maastricht wisten we in 2023 te groeien van gemiddeld 400.000 naar 500.000 bezoekers en actieve deelnemers.

Centre Céramique is een organisatie(onderdeel) van de Gemeente Maastricht. Onder dit organisatieonderdeel vallen Bibliotheek Maastricht (met twee bibliotheekservicepunten in Heer en Malpertuis, 11 Bibliotheken op school en een Boek-aan-Huis-service), Cultuurmakers Maastricht, Kaleidoscoop, Maastricht Museum en Natuurhistorisch Museum Maastricht. Dit alles op drie locaties: Centre Céramique (Avenue Céramique), Kumulus (Herbenusstraat) en Natuurhistorisch Museum Maastricht (De Bosquetplein).

Stijging bezoekersaantallen
De belangrijkste reden voor het hoge aantal bezoekers is de herinrichting van de locatie Centre Céramique, met onder meer de komst van Werkcentrum Zuid-Limburg en Coffeelovers in de centrale hal die dienstdoet als laagdrempelige ontmoetingsplaats. Ook het in april 2023 geopende Maastricht Museum op de eerste verdieping en de eerste wisseltentoonstelling ‘Maastricht 1673 – De Zonnekoning verovert de stad’ leveren een belangrijke bijdrage aan de gestegen bezoekersaantallen.
Daarnaast liet de nieuwe maatschappelijke rol van Bibliotheek Maastricht en het bevorderen van cultuurparticipatie in de stad en in de wijken via Cultuurmakers Maastricht de bezoekers- en deelnemersaantallen toenemen.
In het Kumulus-gebouw was er veel bedrijvigheid op het gebied van theater, beeldende kunst en dans. De theaterzaal en foyer wordt onder meer ingezet voor programmering van het Theater aan het Vrijthof en Jazz Maastricht. Ook het aantal verhuringen van vergaderruimtes op deze locatie steeg.
Het Natuurhistorisch Museum Maastricht trok 33.000 bezoekers en is daarmee stabiel. Bij het museum ligt in 2024 een vernieuwingsopgave waarbij hard gewerkt wordt aan een masterplan.


Publiekstrekkers in 2024
In 2024 hopen we de bezoekersaantallen van 2023 te evenaren met een aantal grote publiekstrekkers. Van 18 juni t/m 4 augustus is er een 67 miljoen jaar oude Triceratops van de kudde van Naturalis Biodiversity Center te bewonderen in Centre Céramique. We vieren 175 jaar Maastrichtien met twee congressen en de Mosasaurus Experience: een vijftien meter lange Mosasaurus in 3D geprint. ‘Ontmoet Bèr - Mosasaurus Experience’ is vanaf 18 augustus te zien in Natuurhistorisch Museum Maastricht.

Aan het Maastricht Museum zijn nieuwe onderdelen toegevoegd over de periode 1000-1800, WOI, WOII en het Verdrag van Maastricht en de tentoonstellingsvleugel is geopend met daarin ‘The Sound of Maastricht’. Ook wordt er gewerkt aan een grote tentoonstelling die in 2025 rondom de Heiligdomsvaart zal plaatsvinden.

Kijk voor meer informatie en het jaarverslag 2023 op: www.centreceramique.nl/org

Grummer002-91c85461.jpg
hart.svg