Triceratops in Centre Céramique

Bijzondere samenwerking Centre Céramique (Bibliotheek Maastricht), Natuurhistorisch Museum Maastricht en Naturalis (Leiden).

Van 18 juni t/m 4 augustus is er in Centre Céramique iets heel bijzonders te zien: een echt dinosaurusskelet. Natuurhistorisch Museum Maastricht, Bibliotheek Maastricht en Naturalis Biodiversity Center (Leiden) kunnen dit mogelijk maken dankzij een bijdrage van de VriendenLoterij.

Onder toeziend oog van het publiek wordt door experts een echt skelet van de bekende gehoornde dino Triceratops opgebouwd. Deze is te bewonderen t/m 4 augustus in de hal van Centre Céramique. Rondom deze expositie zijn verschillende activiteiten in het Natuurhistorisch Museum en Bibliotheek Maastricht. In heel Nederland zijn er vijf plekken waar ook een Triceratops te bewonderen is, waaronder Maastricht. Onlangs maakte de VriendenLoterij tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala in Paleis het Loo bekend dat het project ‘Triceratops on Tour’ een bijdrage van € 1,5 miljoen euro zal ontvangen, en dat maakt de komst van de biebdino’s mogelijk. Daaromheen bieden de deelnemende bibliotheken een dino-programma voor jong en oud aan, waarin leesplezier en verbeelding centraal staan. Dit programma is nog in ontwikkeling.

Naturalis
Een team van Naturalis vond in 2013 vele honderden Triceratops-botten in de Amerikaanse staat Wyoming. Ze bleken van minstens zes verschillende exemplaren te zijn. Na meer dan tien jaar werk zijn de fossiele resten van deze dieren in 2024 klaar om tentoongesteld te worden in Leiden. De bibliotheekbezoeken van de vijf skeletten – eentje hiervan blijft in Naturalis - zijn een voorpremière daarvan. Zij moeten ook dat publiek bereiken voor wie een bezoek aan een museum of aan Leiden minder vanzelfsprekend is. ‘Omgekeerd hopen wij natuurlijk ook dat er hierdoor nog meer kinderen en hun ouders naar onze bibliotheek komen’, vertelt directeur Wim Hupperetz van Centre Céramique/Bibliotheek Maastricht. ‘Hier gaan we de magie van het lezen verbinden met die van dino’s en van wetenschap.’ Ga hier naar de website van Naturalis.

Natuurhistorisch Museum Maastricht
Experts van het Natuurhistorisch Museum Maastricht werken mee aan de opbouw van de dinoskeletten. Bibliotheken – de ‘huiskamers van de stad’ – en natuurmusea in vijf regio’s, verspreid over het land, hebben elkaar gevonden als natuurlijke partners, legt hoofdconservator Astrid Smeets van het Natuurhistorisch Museum Maastricht uit: ‘Zowel bibliotheken als musea staan midden in de samenleving. Wij delen kennis en bereiken mensen met allerlei achtergronden, elk op onze eigen manier.’

Na de opbouw reizen de vijf Triceratops-skeletten gelijktijdig naar Naturalis terug. Daar gaan ze de hoofdrol spelen in een nieuwe dino-tentoonstelling van het museum. Elke stad zwaait ‘haar’ Triceratops uit. In de bibliotheken blijft een 3D-geprinte kopie van de betreffende dinosaurus achter.

Andere deelnemers aan dit project zijn: Bibliotheek dbieb/ Natuurmuseum Fryslân (Leeuwarden), Bibliotheek Midden-Brabant (LocHal)/ Natuurmuseum Brabant (Tilburg), Bibliotheek Zuid-Kennemerland/ Teylers (Haarlem) en DOK Delft/ Naturalis Biodiversity Center (Leiden).

Bekijk hier het interview van RTV Maastricht 23 mei 2023 'Een Triceratops komt op bezoek in 2024'.

Triceratops_in_zaal_Dinotijd.jpg-dc8eea92.png
trumpet.svg