Muziekcollectie

Muziekcd's en dvd's
Klassiek, modern, jazz, volksmuziek, regionaal. Alle muziekgenres zijn vertegenwoordigd in de cd-collectie van Centre Céramique. In totaal omvat de collectie ruim 9.000 cd’s en ongeveer 1.000 muziekDVD’s. Wekelijks wordt deze collectie ververst met de nieuwste releases. En niet alleen met cd's, maar ook steeds vaker met muziek-DVD's.
In onze speciale muziekcatalogus is het mogelijk om te zoeken op zowel de naam van de artiest, de componist, het album of de naam van een specifiek nummer. De catalogus vertelt u of we de cd in huis hebben en in welke rubriek u hem (aan de hand van een unieke letter/cijfercode) kunt vinden. De cd-collectie treft u aan op de derde verdieping van Centre Céramique.

Bladmuziek
U kunt bij ons niet alleen terecht om naar muziek te luisteren. Ook als u van muziek spelen houdt bent u bij ons aan het goede adres. Centre Céramique bezit de grootste en meest gevarieerde collectie bladmuziek van heel Limburg. Van klassiek tot pop. In totaal omvat de collectie ruim 15.000 titels. Uiteraard zijn deze titels terug te vinden in onze speciale bladmuziekcatalogus. De collectie bladmuziek vindt u op de derde verdieping.

Muziekliteratuur
Op de muziekafdeling vindt u verder boeken, tijdschriften en dvd's over muziek, muziekinstrumenten, componisten en uitvoerende musici.
 

Muziek maken

Muzieknieuws

 1. Foto

  Basiscollectie Klassiek

  Sommige kunstwerken ontstaan in een vloek en een zucht. In ieder geval gold dat voor de Carmina Burana van Carl Orff dat hij goeddeels op papier zette tussen Goede Vrijdag en Pasen 1936. Het bleek een schot in de roos. 

  Publicatiedatum: 22 april 2014

 2. Foto

  Van Eigen Bodem: 40 jaar Nits

  Voor hun bijdrage aan de (Nederlandse) popmuziek ontvingen de drie leden van Nits afgelopen maart een Koninklijke onderscheiding. In deze aflevering van Van Eigen Bodem duiken we daarom in in de veertigjarige loopbaan van de eigenzinnige popband. 

  Publicatiedatum: 22 april 2014

 3. Foto

  Album van de week

  Tremors van Sohn is het album van de week. Dit debuut van de Engelse zanger/producer Christopher Taylor ligt in het verlengde van de muziek van landgenoot James Blake. Taylor werkte eerder als remixer voor Lana del Rey en Rhye, maar blijkt ook als uitvoerend artiest prima uit de voeten te kunnen.

  Publicatiedatum: 18 april 2014

Nieuwsfeed

Meer nieuws

Aangeboden door: Muziekweb

Pop/blues

Oorspronkelijk de muziek van de zwarte plattelandsbevolking uit de zuidelijke Amerikaanse staten, voortgekomen uit negro spirituals en slavenliederen. Hieruit ontstaat rond 1900 de countryblues: eenvoudige klaagzangen met akoestische gitaar- of pianobegeleiding. Wanneer de arme zwarten het racisme en de werkloosheid van het zuiden ontvluchten, nemen ze ook hun blues mee naar het noorden. Muddy Waters is één van de eerste artiesten die de blues elektrisch versterkt. In die ‘Chicago blues’ kristalliseert zich ook de bezetting uit, die later essentieel is in de popmuziek: zang, gitaar, basgitaar en drums. In verschillende Amerikaanse steden ontstaan bluesscènes, elk met een uniek geluid. Een essentiële popvariant is de blanke blues of bluesrock, die in de jaren zestig in Engeland opkomt. Groepen als Led Zeppelin en The Rolling Stones maken goede sier met tekst en muziek die ze soms letterlijk ‘leenden’ van hun oudere, zwarte voorbeelden.

Andere albums in deze stijl

Meer albums

Aangeboden door: Muziekweb

Muziek aanvragen bij de bibliotheek

 

Heeft Centre Céramique een cd, lp of muziekdvd niet in haar bezit dan bestaat de mogelijkheid deze aan te vragen bij Muziekweb. Muziekweb heeft duizenden cd's, lp's en muziekdvd's in haar bezit. Voor kosten en uitleenvoorwaarden zie onze tarieven. U moet wel lid zijn van de bibliotheek!De catalogus met alle titels is raadpleegbaar op Muziekweb. Via de service Leendirect kunt u zelf 24 uur per dag, 7 dagen per week cd's etc. aanvragen via Muziekweb en deze laten versturen naar Centre Céramique. U ontvangt een e-mail als de cd, dvd of lp afgehaald kan worden. Titels van Muziekweb zijn ook te vinden en aan te vragen via bibliotheeklimburg.nl.

   
 

Ga naar Muziekweb


 • Prog

  Thema

  Progressive music of prog ontstaat in de late jaren zestig wanneer bands beginnen te experimenteren met songlengtes, songstructuren en maatsoorten, beïnvloed door klassieke muziek, folk, experimentele muziek, psychedelica en jazz. Engeland is hierin de voorloper.Midjaren 60 is popmuziek nog veelal gebaseerd op blues en zijn lp’s niet meer dan verzamelingen singles. The Kinks en The Beatles beginnen als eerste meer Britse en Europese invloeden op hun muziek toe te passen. Geholpen door geestverruimende drugs ontstaat vanaf 1966 de Britse psychedelische muziek met protoprog-groepen als Pink Floyd, Soft Machine, Moody Blues en The Nice. Belangrijk zijn ook de ontwikkelingen van studiotechnieken en elektronische keyboards als de Moog en de Mellotron. Toetsenisten gaan hiermee hoofdrollen vervullen.Met Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band benutten The Beatles in 1967 voor het eerst de lp als volwaardig medium of conceptalbum; als een doorlopende muzikale en tekstuele trip, gestoken in een artistieke klaphoes. De populariteit van prog fluctueerde in meer dan veertig jaar, maar zelden was een progband met een single te vinden in de hitparades. Het is, in al zijn diversiteit, nog steeds typische albummuziek.

  Ontdek nu

Aangeboden door: Muziekweb

Thuis muziek luisteren

eMuziek

eMuziek is de digitale muziekdienst voor thuis en onderweg, exclusief voor bibliotheekleden!

Ga naar www. eMuziek.nl en start met ontdekken!

  MuziekwebLuister is een dienst waarmee bibliotheekleden in hun eigen lokale bibliotheek naar de complete collectie van Muziekweb kunnen luisteren. Naast de 4,5 miljoen tracks die daarin beschikbaar zijn wordt ook een schat aan informatie geboden over albums, artiesten en genres.
   
  Ga naar Muziekwebluister

Catalogus Maastricht

Mijn menu

Zoeken in de digitale bibliotheek