Muziekcollectie

Muziekcd's en dvd's
Klassiek, modern, jazz, volksmuziek, regionaal. Alle muziekgenres zijn vertegenwoordigd in de cd-collectie van Centre Céramique. In totaal omvat de collectie ruim 9.000 cd’s en ongeveer 1.000 muziekDVD’s. Wekelijks wordt deze collectie ververst met de nieuwste releases. En niet alleen met cd's, maar ook steeds vaker met muziek-DVD's.
In onze speciale muziekcatalogus is het mogelijk om te zoeken op zowel de naam van de artiest, de componist, het album of de naam van een specifiek nummer. De catalogus vertelt u of we de cd in huis hebben en in welke rubriek u hem (aan de hand van een unieke letter/cijfercode) kunt vinden. De cd-collectie treft u aan op de derde verdieping van Centre Céramique.

Bladmuziek
U kunt bij ons niet alleen terecht om naar muziek te luisteren. Ook als u van muziek spelen houdt bent u bij ons aan het goede adres. Centre Céramique bezit de grootste en meest gevarieerde collectie bladmuziek van heel Limburg. Van klassiek tot pop. In totaal omvat de collectie ruim 6500 titels. Uiteraard zijn deze titels terug te vinden in onze speciale bladmuziekcatalogus. De collectie bladmuziek vindt u op de derde verdieping.

Muziekliteratuur
Op de muziekafdeling vindt u verder boeken, tijdschriften en dvd's over muziek, muziekinstrumenten, componisten en uitvoerende musici.
 

Muziek maken

Muzieknieuws

 1. Foto

  Jack Bruce overleden

  Jack Bruce is op 71-jarige leeftijd overleden. Bruce was vooral bekend als bassist van Cream, het powertrio dat verder bestond uit Eric Clapton en Ginger Baker, maar hij bracht ook een reeks solo-albums uit. In april van dit jaar verscheen zijn laatste album Silver Rails, dat goed werd ontvangen. De veelzijdige Bruce speelde een veelvoud aan stijlen: van jazz tot hardrock.
   

  Publicatiedatum: 25 oktober 2014

 2. Foto

  Nominaties Edison Klassiek 2014

  Op de website van de Edison Stichting zijn de klassieke nominaties van 2014 bekend gemaakt. De shortlist bestaat uit drie genomineerden per categorie. Op zaterdag 29 november zullen de definitieve Edisons uitgereikt worden in TivoliVredenburg in Utrecht. Het concert wordt de volgende dag uitgezonden tijdens NTR Podium.

  Publicatiedatum: 23 oktober 2014

 3. Foto

  Album van de week

  Lars Gustafsson schreef een gedicht over ‘de stilte van de wereld voor Bach’, eindigend met de regels: ‘En nergens Bach, nergens Bach, schaatsstilte van de wereld voor Bach’ (vertaling: J. Bernlef). Toch klonk er wel degelijk muziek in die ijzig stille wereld voor Bach. Sterker nog, zonder die muzikale voorbeelden had Bachs eigen genialiteit zich nooit kunnen ontwikkelen.

  Publicatiedatum: 24 oktober 2014

 4. Foto

  Seth Gaaikema: cabaretier, schrijver en hertaler

  De meeste mensen zullen Seth Gaaikema (1939-2014) herinneren als cabaretier. Zijn oudejaarsconferences trokken in de jaren tachtig soms wel acht miljoen televisiekijkers. Maar Gaaikema maakte als tekstschrijver en vertaler nog veel meer indruk. Zijn vertalingen van bekende Engelstalige musicals waren zo vernieuwend dat hij liefkozend een ‘hertaler’ werd genoemd. Muziekweb zet een aantal hoogtepunten uit de rijke carrière van Gaaikema op een rijtje.

  Publicatiedatum: 22 oktober 2014

 5. Foto

  De tijdmachine: terug naar 21 oktober 1995 met Blind Melon

  In de herfst van 1995 werden fans van alternatieve rock opgeschrikt door een triest bericht. Shannon Hoon, de frontman van Blind Melon, was overleden. De zanger werd niet ouder dan 28 jaar en overleed aan een hartaanval veroorzaakt door een overdosis cocaïne. Blind Melon scoorde twee jaar eerder een grote hit met het nummer No Rain.

  Publicatiedatum: 20 oktober 2014

Nieuwsfeed

Meer nieuws

Aangeboden door: Muziekweb

Pop/downtempo/lounge

Onder downtempo wordt een mix van ambient, triphop en techno verstaan, ofwel: sfeervolle en soms ronduit wollige dance die niet direct volle dansvloeren trekt, maar eerder thuis wordt gedraaid. Ondanks de geringe dansbaarheid wordt het toch gezien als vorm van dance, omdat het gebruik maakt van dezelfde productietechnieken. Zeker in de jaren negentig was deze muziek erg populair met Air, Portishead en Massive Attack als belangrijke boegbeelden. Er werden zelfs bars en cafés geopend waar de bezoeker kon ‘loungen’, ontspannen op rustige klanken. Toen men voldoende uitgerust was vervloog deze hype weer maar in de underground is deze muziek, nu vaak onder de noemer chill out, nog zeer populair.

Andere albums in deze stijl

Meer albums

Aangeboden door: Muziekweb

Muziek aanvragen bij de bibliotheek

 
 
Heeft Centre Céramique een cd, lp of muziekdvd niet in haar bezit dan bestaat de mogelijkheid deze aan te vragen bij Muziekweb. Muziekweb heeft duizenden cd's, lp's en muziekdvd's in haar bezit. Voor kosten en uitleenvoorwaarden zie onze tarieven. U moet wel lid zijn van de bibliotheek!De catalogus met alle titels is raadpleegbaar op Muziekweb. Via de service Leendirect kunt u zelf 24 uur per dag, 7 dagen per week cd's etc. aanvragen via Muziekweb en deze laten versturen naar Centre Céramique. U ontvangt een e-mail als de cd, dvd of lp afgehaald kan worden. Titels van Muziekweb zijn ook te vinden en aan te vragen via bibliotheeklimburg.nl.

Ga naar Muziekweb
 • Ballet

  Thema

  Ballet is een gecultiveerde dansvorm die behoort tot de westerse podiumkunsten. Het woord komt van ‘ballare’, wat dansen betekent in het Italiaans. De eerste avondvullende balletten ontwikkelden zich in de zeventiende eeuw aan het hof van de Franse koning. Lodewijk XIV danste graag mee in balletten, maar besloot uiteindelijk de dansvorm te professionaliseren en op academisch niveau te brengen. In de negentiende eeuw werd het ballet populair bij een burgerpubliek. Met de uitvinding van de spitzen en de tutu kreeg het de vorm die we nu het meest kennen. Het avondvullende ballet bloeide, eerst in Frankrijk waar componisten de balletmuziek op een hoger plan tilden en daarna in Rusland met de meesterlijke choreografieën van Marius Petipa. In de twintigste eeuw begonnen dansvernieuwers zich te verzetten tegen de klassieke traditie. Nieuwe stromingen ontstonden in wat spoedig de (post)moderne dans genoemd werd. Korte en abstracte (nietverhalende) balletten ontwikkelden zich als alternatief. De geschiedenis van de westerse dans is dus rijk en gevarieerd. Deze folder richt zich slechts op één facet ervan: de klassieke romantische ballettraditie die tot heden invloedrijk is, met het avondvullende, verhalende ballet als belangrijkste uitingsvorm.

  Ontdek nu

Aangeboden door: Muziekweb

Thuis muziek luisteren

 
eMuziek is de digitale muziekdienst voor thuis en onderweg, exclusief voor bibliotheekleden!
 
Ga naar emuziek.nl en start met ontdekken

 

Muziekwebluister

MuziekwebLuister is een dienst waarmee bibliotheekleden in hun eigen lokale bibliotheek naar de complete collectie van Muziekweb kunnen luisteren. Naast de 6 miljoen tracks die daarin beschikbaar zijn wordt ook een schat aan informatie geboden over albums, artiesten en genres.

Ga naar Muziekwebluister

Catalogus Maastricht

Mijn menu - klik hier voor uitleg -

Regel je bibliotheekzaken mobiel

Met 'Bibliotheek Wise app' hebben leden van Centre Céramique altijd en overal toegang tot hun bibliotheek.

Downloaden en meer informatie

Zoeken in de digitale bibliotheek

 
De digitale bibliotheek biedt links naar databanken, online kranten en tijdschriften die uitsluitend in de bibliotheek gratis te raadplegen zijn. Daarnaast zijn er verwijzingen naar vrij toegankelijke sites.
 
Zoeken in de digitale bibliotheek