Allemaal glas

Een  tentoonstelling met honderden serviezen, vazen, schalen, karaffen, kandelaars en sieraden: allemaal van glas en heel  vaak van Maastrichtse makelij.

Natuurlijk is er veel aandacht voor de glasfabriek van Regout die in 1839 van start ging, en, net als de aardewerkfabriek, ‘De Sphinx’ genoemd werd. Later ontstond de Kristalunie. Hiervan zijn onder meer glazen objecten  en ontwerptekeningen te zien van bekende ontwerpers als Verboeket en Rozendaal. Ook glas uit de collectie Rust, een verzamelaar van 18de en 19de eeuws glas, wordt tentoongesteld.

In ‘Allemaal Glas’ is er daarnaast veel aandacht voor glasvondsten uit de Romeinse tijd en de Middeleeuwen, zoals enkele bijzondere Romeinse glazen urnen en andere grafgiften en Merovingische glazen kralen, bekers, schaaltjes en flessen. De oudste voorwerpen in de tentoonstelling zijn fragmenten van armbanden van kobaltblauw glas, die zo’n 2200 jaar geleden gemaakt zijn.

Een bijzondere plaats is ingeruimd voor de zogenaamde instrumentencollectie van de voormalige Nutsbedrijven: gasbuizen, Leidsche flessen, fluorescerende buizen, röntgenbuizen, telescopen en andere optische instrumenten. U komt ze allemaal tegen in deze tentoonstelling. 

De tentoongestelde objecten komen uit de collecties van Centre Céramique en van het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap dat in 2013 haar 150-jarig bestaan viert . 

 

PROGRAMMA: Demonstraties, rondleidingen en  kinderworkshops

Rondleiding door de tentoonstelliong Allemaal Glas
zondag 22 september 13.30-14.30

Wim Dijkman, archeoloog en een van de samenstellers van de tentoonstelling, neemt u deze middag mee door de tentoonstelling.

Taxatiemiddag van Maastrichts glas met Herman Peeters en Frans Vandertier
zondag 22 september 14:30-16:30

Frans Vandertier en Herman Peeters zijn specialisten op het gebied van 20ste eeuws glas en zitten deze middag klaar om uw glas te taxeren.

EDUCATIEF PROGRAMMA  'ALLEMAAL GLAS'
Voor de groepen 5, 6, 7 en 8 van het basisonderwijs is een educatief project ontwikkeld rondom ‘Allemaal Glas’. Onder leiding van een educatief medewerker krijgen de kinderen eerst uitleg, gevolgd door een speelse speurtocht vol leuke weetjes en doedingen door de tentoonstelling. Na de speurtocht gaat ieder kind een bijzonder glaskunstwerk maken, als souvenir voor op school of thuis. 

Dit educatief project is een samenwerking tussen Centre Céramique en Kumulus (workshopgedeelte) 
Meer info: suzanne.reuvers@maastricht.nl of 043-350 5570.

 

 

Allemaal glas | 4  december 2012 t/m 22 september 2013 | Centre Céramique | Toegang: gratis

Naar overzicht: al onze tentoonstellingen